Ontdek de veelzijdigheid van Gemeente Den Haag

Grofvuil Den Haag

Geupdate op:

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, heeft zoveel te bieden. Van de rijke geschiedenis van het Binnenhof tot de levendige leefbaarheid en initiatieven die de stad samenbrengen. Ontdek de veelzijdigheid van Gemeente Den Haag.

Ontdek de veelzijdigheid van Gemeente Den Haag

Ontdek de veelzijdigheid van Gemeente Den Haag, een stad die meer is dan alleen de politieke hoofdstad van Nederland. Deze stad aan zee biedt een unieke combinatie van historische charme, moderne kunst, internationale allure en natuurlijke schoonheid.

Historische Pracht

Wandel door de geplaveide straten van het oude centrum en bewonder de majestueuze gebouwen zoals het Binnenhof, waar de Nederlandse politiek al eeuwenlang wordt bedreven. Bezoek het Vredespaleis, een symbool van internationale gerechtigheid en diplomatie.

Culturele Rijkdom

 • Verrijk je kennis in het Mauritshuis met zijn wereldberoemde collectie van Nederlandse meesters.
 • Ervaar hedendaagse kunst en cultuur in het Gemeentemuseum Den Haag.
 • Geniet van de levendige festivals en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.

Strand en Natuur

Voel het zand tussen je tenen in Scheveningen, de populaire badplaats waar je kunt genieten van zon, zee en strand. Ontdek de rustgevende natuur in het uitgestrekte Haagse Bos of de kleurrijke bloemen in de Japanse Tuin.

Internationale Zone

Ervaar de mondiale sfeer in de Internationale Zone, waar vele ambassades en internationale organisaties gevestigd zijn. Hier vind je ook het World Forum, het centrum voor internationale congressen en evenementen.

Winkelen en Gastronomie

 • Shop in de chique winkelstraten zoals de Denneweg en de Frederik Hendriklaan.
 • Proef de internationale keuken in de diverse restaurants en eetcafés.
 • Ontdek de Haagse markt, de grootste openluchtmarkt van Europa.

Voor het opruimen van grotere items die niet in de normale afvalverwerking passen, biedt de gemeente speciale diensten aan. Voor meer informatie over het ophalen van grofvuil en de bijbehorende contactgegevens, bezoek de pagina over grofvuil ophalen in Den Haag.

Duik in de rijke geschiedenis van het Binnenhof en de politieke hartslag van Nederland

Stap binnen in de wereld van politieke intriges en historische pracht: het Binnenhof in Den Haag is niet alleen het kloppende hart van de Nederlandse politiek, maar ook een schatkamer van verhalen die teruggaan tot de Middeleeuwen. Dit complex van gebouwen, met de iconische Ridderzaal als middelpunt, heeft door de eeuwen heen talloze staatslieden, koningen en burgers verwelkomd.

Ontstaan en Ontwikkeling

De oorsprong van het Binnenhof dateert uit de 13e eeuw, toen het als residentie diende voor de graven van Holland. Door de jaren heen transformeerde het van een kasteel naar het administratieve centrum van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Politieke Mijlpalen

 • De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal vinden hier al sinds 1815 hun onderkomen.
 • Belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de oprichting van de Verenigde Oostindische Compagnie in 1602, hebben hun wortels in de besluitvorming die binnen deze muren plaatsvond.
 • De jaarlijkse Prinsjesdag, waarbij de koning de troonrede uitspreekt, is een traditie die de Ridderzaal in de schijnwerpers zet.

Architectonische Parels

 • De Gotische Ridderzaal, gebouwd in de 13e eeuw, is een architectonisch hoogtepunt en een symbool van de Nederlandse identiteit.
 • Het Torentje, de werkkamer van de minister-president, biedt een unieke blik op de vermenging van politieke macht en historische architectuur.
 • De Hofvijver, grenzend aan het Binnenhof, voegt een pittoreske dimensie toe aan dit politieke centrum.

Publieke Toegankelijkheid

Hoewel het Binnenhof een centrum van macht en besluitvorming is, staat het open voor publiek. Rondleidingen bieden een unieke kans om de zetel van de Nederlandse democratie van dichtbij te ervaren en de lagen van de geschiedenis te ontrafelen.

Leefbaarheid en initiatieven: hoe Den Haag samenwerkt met haar inwoners

Den Haag, de stad van vrede en recht, zet zich onophoudelijk in voor de leefbaarheid in haar wijken. Samenwerking met inwoners staat hierbij centraal, want wie weet er nu beter wat er speelt in de buurt dan de bewoners zelf? De gemeente Den Haag stimuleert burgerparticipatie en faciliteert diverse initiatieven om de stad samen met haar inwoners te verbeteren.

Participatieplatforms

De stad maakt gebruik van online platforms zoals ‘Den Haag Doet’ waar Hagenaars hun ideeën kunnen indienen en stemmen op voorstellen van anderen. Dit democratische proces zorgt ervoor dat de stem van de burger direct invloed heeft op de besluitvorming.

Wijkbudgetten

Er zijn speciale wijkbudgetten beschikbaar gesteld waarmee inwoners zelf projecten kunnen financieren. Dit geeft hen de macht om directe veranderingen in hun omgeving te realiseren.

Buurtinterventies

 • Stadsboerderijen
 • Speeltuinrenovaties
 • Groenprojecten

Deze interventies worden vaak door bewoners zelf geïnitieerd en uitgevoerd, met ondersteuning van de gemeente.

Wijkprogramma’s

De gemeente organiseert regelmatig wijkprogramma’s waarbij inwoners samen met de gemeente de belangrijkste thema’s en actiepunten voor hun wijk bepalen. Dit zorgt voor een gerichte aanpak op maat.

Inspraakavonden en Workshops

Den Haag nodigt haar inwoners uit voor inspraakavonden en workshops waar zij hun mening en expertise kunnen delen. Deze bijeenkomsten zijn cruciaal voor het vormen van een gezamenlijke visie op de toekomst van de stad.

Door deze initiatieven bevordert Den Haag niet alleen de leefbaarheid, maar versterkt het ook de band tussen de gemeente en haar inwoners. Een samenwerking die de stad als geheel ten goede komt.

Verrijkende links

Verrijk je kennis over Gemeente Den Haag met deze essentiële leesmaterialen.

Plaats een reactie